Diese 16 Monate in neuen franzosi-
schen Eichenbarriques gereifte Cuvee
gehort zu den besten Weinen Italiens.
Sie prasentiert sich uppig im
Geschmack mit einer kraftvollen Note
von Beeren, dunkler Schokolade und
Truffel im Bouquet Im sehr langen,
konzentrierten Abgang finden sich
dunkle Fruchte und prasente, samtige
Tannine.
Robert Parker vergibt 92 Punkte und schreibt:
"Argiano, based in Montalcino, has produced a superb Solengo in 2005. This French oak-aged blend of 45% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot and 25% Syrah presents a lovely core of inner sweetness, with tons of complexity and distinctiveness. There is terrific energy and focus in its sweet dark fruit, smoke, licorice, and wild herbs, with well-integrated tannins and notable balance. This medium-bodied effort needs another year or two to come together, but it is already delicious. Anticipated maturity: 2010-2020. "
Die Verkostung und Bewertung fand im Juni 2008 statt und wurde durchgeführt von Antonio Galloni.